Kız Çocukları için STEM Kampları

Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Aziz Sancar Türkiye’deki eğitim seviyesini arttırmak için yeni bir proje başlatıyor.  Bu projede özellikle kız çocuklarının eğitimine odaklanılıyor ve projenin Kız Çocukları için STEM Kampları adı altında gerçekleştirilmesi planlanıyor.  Aziz Sancar projeyi şu sözlerle ifade ediyor; “Bütün çocuklarımıza bilim alanında eğitim ve öğretim sunulması gerekiyor. Eğer kızlarımızı okula göndermezsek işgücümüzün yarısını kaybetmiş oluruz.”

Figür 1. Projenin resmi web sitesinin ana sayfası 

Peki nedir bu STEM?





STEM İngilizce olarak  Science (Fen), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) alanlarının baş harflerinin birleşiminden oluşmaktadır. Aynı zamanda STEM kelimesi İngilizce’de kök anlamına gelmektedir. Bu yan anlamdan da ortaya konulmak istenen, küçük yaşta (kökten) eğitimin temellerinin bu alanlarla entegre bir şekilde atılmasıdır.




Figür 2. STEM görseli

Kız Çocukları için STEM Kampları Projesi’nde, Türkiye’deki okuma-yazma oranı, cinsiyete ve eğitim seviyesine göre işgücüne katılım oranı istatistiksel olarak gözler önüne serilerek kız çocuklarının topluma kazandırılmasının gereği ve önemi vurgulanmaktadır. Projenin web sayfasında da belirtildiği üzere; “Türkiye, Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre 142 ülke arasında 125. sırada yer almaktadır.” Diğer bir nokta ise; ‘Türkiye’de 15 yaş grubu kız öğrencilerin, fen ve matematiksel yetenekler alanlarında uluslararası ölçekte yapılan değerlendirmelerde, oldukça geride oldukları görülmektedir (TIMSS ve PISA). Ortaokul ve liseye giden mevcut kız öğrenci sayısını %1 artırmak ülkede kişi başına düşen milli geliri %0.3 oranında artıracaktır.’

Yeni Nesil Bilim Standartları'na göre Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik alanları bir arada olmalıdır. Matematik’e Teknoloji ekleyerek ve/veya Fen’e Mühendislik ekleyerek inovasyon yapılabilir. Bu alanlarda çalışan öğretim üyelerinin iş birliği (collaborate) yapmasıyla ve bu eğitim bilincinin öğrencilere aktarılmasıyla ortaya gelişmiş toplumlar çıkarılacağına inancım sonsuz. STEM eğitimin çocuklarda yaratıcılığın kullanılabilmesine olanak vermesi yaşam standartlarının günden güne artışını sağlayacaktır. Ayrıca, Suriyeli mültecilerinde kalkınmanın bir parçası olacağını, Suriyeli kız çocuklarında STEM kamplarında yer alabileceklerini söylemek isterim.

Ülkemizde  STEM kampları, Mart ve Mayıs 2016 tarihleri arasında, 7 şehrin (İstanbul, Ankara, Ardahan, Mersin, Şanlıurfa, Uşak ve  Zonguldak) üniversite kampüslerinde gerçekleştirilecektir. STEM’in rolü, kız çocuklarının eğitiminin önemi ve kalkınmanın sürdürülebilirliği gibi konular üzerine uzmanlar tarafından bir konferans düzenlenecektir.

Eğer siz de 6. sınıfta okuyor ve  bu projenin içinde yer almak istiyorsanız, bir an önce harekete geçmeniz gerekiyor. Çünkü sınırlı sayıda kontenjan mevcut.  700 kişilik kontenjanda, her şehirden ilk 100 kayıt yaptıran kız çocuğu eğitime katılacak. Konferans ödüllerinde en dikkat çeken ise; STEM Yurtdışı Yaz Programı için çekiliş ile 14 öğrenci seçilecektir. Yeni teknolojileri, bilgi birikimini ve kültürleri keşfetmek adına;
7 öğrenci ABD Silikon Vadisine, 7 öğrenci de Güney Kore, Seul’e gidecektir.’


Ve en sonunda, 24 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleşecek olan uluslararası ödül töreninde onur konuğu olacak Aziz Sancar hocamız tarafından tebrik edilmek ve sertifika almak istemez misiniz?

Türkiye için başlatılmış bu güzel projeyi desteklemek için adım atma zamanı!
Haydi arkadaşlar STEM başına,
Bihter

Not: Projenin detaylarına Kız Çocukları için STEM Kampları yazısının üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz. 





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bornova Travesti

Guguk kuşları

Nosebo etkisi