'Aylaklık' Hali Beynimizi Daha mı Çok Çalıştırıyor?
Hiçbir şeye odaklanmadan, zamanımızı boşa harcamak olarak adlandırdığımız yani ‘aylaklık’ ettiğimiz zamanlarda beynimizin daha çok çalıştığını söylesem ne yapardınız? Hemen ayaklarınızı uzatıp yatmaya mı başlardınız? Ya bu davranışın matematik ve fiziğin temellerini attığını söylesem?
Descartes’ten bahsediyorum. Descartes bir sabah yatağında yatarken odasında uçan sinek dikkatini çekmiş. Sineğin odasında uçuşunu uzun uzun izlemiş ve sineği görmeyen birine sineğin konumunu nasıl anlatabileceği üzerinde düşünmeye başlamış. Uzun izlemelerin sonunda sineğin (3 boyutta) iki duvar ve tavan dikey uzaklıklarıyla hareket ettiğini anlamış ve günümüzde Kartezyen Koordinat Sistemi olarak adlandırdığımız sistemi tanımlamıştır.
Bir diğer örnek olarak ise Newton verilebilir. Newton her gün bahçeye çıkar, elma ağacının altında oturur, çayını yudumlarken elmaların yere düşüşüne şahit olurmuş. Birgün o elmalardan birinin kafasına düşmesiyle düşünmeye başlamış. Ve şu soruyu sormuş; Bu elmalar neden yukarı, sağa veya sola değil de her zaman düz bir şekilde yere düşüyor? Dünyanın kendisine doğru çektiğini farkeden Newton’un bu görüşüne günümüzde Yer Çekimi Kanunu diyoruz.
Bu iki örnekte anlatmak istediğim; hiçbir şey yapmadığımız zamanlarda beyin aktiviteleri incelendiğinde yaratıcı düşünme ve sorun çözme üzerinde bir artış olduğu sinirbilimsel olarak ortaya konulmuştur. Buna ‘Default Mode Network’ denilmektedir.
Tabiki hiç çalışmadan da ara vermeden, sürekli çalışarak da başarı beklemek söz konusu değil. Günün belirli zamanlarını kendimize ayırarak beynimizi daha verimli kullanabiliriz.
Ve bu kendimize ayırdığımız, boş geçirdiğimiz tüm zamanlar için kendimizi suçlu hissetmeme vaktidir!
Not: Bu yazı, Prof. Dr. Sinan Canan’ın 21 Mart gününde Acıbadem Üniversitesi’nde gerçekleşen ‘Neden Bir Beynimiz Var?’ adlı sunumundan esinlenilmiştir. Son olarak, bu konuda daha fazla bilgilenmek ve güzel bir kitap okumak istiyorsanız ‘Oto Pilot’ kitabını edinebilirsiniz.
Hem eğlendiğiniz, hem öğrendiğiniz hem de aylaklık ettiğiniz nice verimli zamanlar geçirmeniz dileğiyle,
Bihter
Bihter
Yorumlar
Yorum Gönder