Beynimiz kendini iyileştirebilir mi?


Nörogenez
Kolunuz ya da bacağınız kırıldığında alçıya alınır, bir süre sonar kemikler iyileşir, elinizi yakarsınız, su toplar ve zamanla o da düzelir. Böbrek yetersizliğinde böbrek nakli yapılır, hasta iyileşir. Peki beynimize zarar geldiğinde ne olur? Beyin nakli şimdiye kadar yapılmış birşey mi? Vücudumuzun, organlarımızın kendini iyileştirme yeteneği var, beynimizin neden olmasın?
Çok yakın bir zamana kadar beyin hücreleri nöronların (sinir hücreleri) herkeste sınırlı bir sayıda olduğu ve bu sayının artamayacağı düşünülüyordu. Birisi başını çarptığında nöronlarının öldüğü ve yerine yenisi yapılmayacağı sanılıyordu; ancak yapılan araştırmalarda beynin hipokampus bölgesinde nöron üretiminin devam ettiği gözlemlendi. Hipokampus Yunanca denizatı/canavarı anlamına geliyor.

                  
 http://www.kidsdiscover.com/quick-reads/meet-hippocampus-memories-go-make-sense/     https://www.ucl.ac.uk/cdb/research/okeefe/research


Hiopokampus limbik sistemin bir parçasıdır, duygulardan, öğrenmeden ve hafızadan sorumludur. Yani yeni şeyler öğrendiğimiz sürece yeni nöronlar üretebilir, ve bu öğrendiklerimizi tekrar ettikçe bu yeni nöronlarımızı güçlendirebiliriz. 

Yeni nöronlar nasıl üretiliyor?
Vücudumuzda kök hücre ve öncü (projenitor) hücreler bulunur. Bu hücreler nöron hücreleri ya da kan hücreleri gibi özelleşmiş hücreler değillerdir. Özelleşmiş hücrelerin kaybı durumunda kök hücreler ya da öncü hücreler özelleşerek kaybı telafi ederler. Yani kaybettiğiniz nöronların yerini kök hücreler özelleşerek doldurabilirler.


Daha fazla bilgi almak için kaynaklar:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bornova Travesti

Guguk kuşları

Nosebo etkisi