Margaret Heffernan: Profesyonel hiyerarşi (ast-üst ilişkisi) yarardan çok zarar mı verir?



Margaret Heffernan konuşmasında  bireysel başarıların; iş hayatındaki birlikteliği ve verimliliği nasıl etkilediğini açıklıyor. Daha iyi açıklayabilmek için tavuklar üzerinde yapılan bir deneyi kullanıyor.
2 grup tavuk topluluğu: 1. grup normal tavuklardan ve 2.grup süper tavuklardan oluşuyor. Süper tavuklar bireysel üreme verimliliği yüksek olan tavuk demek. 6 jenerasyon boyunca her iki grubun üremeleri takip ediliyor ve sonunda 2.gruptaki bireylerin birbirlerini gagalayarak öldürdüğü gözlemleniyor.
Aslında dönüp kendimize bakarsak biz de süper tavuk olmaya çalışıyoruz. Hayatımız boyunca en iyi okula gitmeye, en iyi mesleğe sahip olmaya, en yüksek pozisyona zirveye çıkmaya çalışıyoruz.
Bu zamana kadar başarının en başarılıyı, en güçlüyü seçmekle geldiğini düşündük. Ama görev bir kişiye verildiğinde sonuç tavuk deneyinde olduğu gibi işe yaramaz oluyor. Bu yüzden başarının başka bir yolu olmalıydı: grup çalışmaları
MIT grup çalışmalarında daha başarılı olan grupların 3 temel özelliğini şöyle açıklamış. 1) Sosyal duyarlılıklarının yüksek olması 2) grupta baskın karakterin olmaması, herkesin eşit süre-görev alması 3) kadınların daha çok olması. Kadınların daha sıcakkanlı ve empati yetenekleri daha gelişmiş olması ya da daha geniş bir pencereden olaya bakıyor olmaları başarıyı etkiliyor olabilir.

Süper tavuk olmaktan vazgeçersek birbirimize daha fazla yardımcı olabiliriz. Başarı için herkese ihtiyacımız var. Herkesin enerjisine, hayal gücüne (düşüncelerine), hareketine- ivmelenmesine ihtiyacımız var. Bu yüzden herkes bizim için çok değerli.
Konuşmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bornova Travesti

Guguk kuşları

Nosebo etkisi